VM upptakt 2008

Antonio Cairoli

Sådär ja, nu börjar det likna något! Tittar i kalendern och ser att det faktiskt inte är många dagar kvar av mars och våran så kallade vinter.
Efter mars kommer som bekant april och betydligt viktigare är att i april startar cross VM!
Närmare bestämt den 5-6 april startar årets cirkus i den jättelika sandlådan Valkenswaard. Tanken är att vi här och nu ska titta igenom startfältet lite och se vad som ändrats sedan Steve Ramon & Antonio Cairoli vann VM ifjol. Först ut på träningen på Valkenswaard har vi MX2 så vi gör väl lika här. Mopparna först!

MX2:

Att klassen är stenhård är väl egentligen en sanning med modifikation, då Cairoli ibland får det att se ut som att han har lekstuga där ute. 21 heat vinster av 28 ifjol är svårt att förneka.
Ser man där emot på resten av fältet så är det riktigt jämnt och verkligen fullsmetat med talang.
Allt ifrån killar med flera års VM åkande som: Tyla Rattray , Stephen Sword , Gareth Swanepoel och Rui Concàlves, till killar som verkligen klev fram ifjol : Tommy Searle, Nicolas Aubin & Jeremy van Horebeek och även nya fortåkare som: Gautier Paulin och Marvin Musquin.

Kevin Strijbos
Teamen har inte ändrats så värst mycket, utan har fyllts på med nya talanger mest.
Paulin vann EM och klev in i Molson Kawasaki ("Europas Pro Circuit"), Rui Concàlves har fått tagit steget in i Red Bull KTM och Mauro Fiorgentili har fått en styrning med SRS Honda. Sen finns det en hel knippe med mindre team som garanterat kommer göra bra ifrån sig under året.

Det blev en svensk i ett VM team även i år då Marcus Norlén spakar en MVR-D SUZUKI i engelska mästerskapen och har även blivit lovad att åka VM. (läs vår tidigare intervju med Mackan "Mackan Norén under luppen ")Sedan hoppas vi så klart på en upprepning av succén ifrån Uddevalla GP ifjol med massa svenskar som kvalar in!

Förhandsfavorit är iaf helt klart Cairoli, men räkna med att Rattray, Searle, Concálves, Aubin och van Horebeek vill ha en del av kakan. Kan bli hur bra som helst de här.. De enda som är säkert är att #37 Gert Krestinov har snyggast fan club! ;o)

Då har vi hälften kvar.. MX1.. Dom stora killarna!

MX1:

Josh Coppins
Efter att praktiskt taget gett bort guldet ifjol kommer garanterat Josh Coppins att vara vansinnigt revanschsugen när grinden går i Holland. Coppins hade 10 heat vinster & 109 poäng upp på Steve Ramon när han kraschade i tjeckien. Sånt kan nog få vem som helst att bli bitter, men Coppins verkar har kommit över det, för han och nya teamkollegan David Philippaerts har sett riktigt snabba ut på försäsongen.

Ramon har även han en ny teamkollega då Ken de Dycker har bytt till Suzuki.
Kevin Strijbos som tidigare åkte just Suzuki återfinns numera i de franska GPKR Kawasaki ihop med Seb Pourcel.
Factory Kawasakis Tanel Leok har fått Manuel Priem att trängas med i teamet.
Marc de Reuver fick inte förlängt med Yamaha, så han åker för Martin Honda nu och Jonathan Barragan blev degraderad från Red Bull KTM till support teamet Silver Action KTM.
Det lämnar Tysken Max Nagl ensam kvar i Red Bull KTM, så dom måste verkligen lita på att han får jobbet gjort.
Kenneth Gundersen har bytt både klass och team och åker nu MX1 för Utag-yamaha.com.

De har som synes hänt betydligt mer i MX1 teamen.
Jag tror att precis som ifjol kommer Coppins vara ett strå vassare än dom flesta, men efter honom är det riktigt jämnt.. Lite tråkigt scenario egentligen, med en ensam Yamaha i topp och ett getingbo bakom.. i bägge klasserna.. :o/
Men det enda jag törs garantera i den här klassen det är att #3 Mike Brown kommer klippa en del starter, för att sedan stumna i armarna o tappa..

Men det som egentligen kanske borde stått högst upp, som är den galnaste nyheten som träffat cross sverige på LÄNGE, är att TV4 tydligen fått (köpt?) rättigheterna till att visa Cross VM!
Är det sant är det den bästa tidiga julklapp som finns tror jag!

Film från VM Valkenswaard 2007
{seyretpic id=50 align=center}
 
Simma lugnt!

// Excracingteam.com

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top