MX3 VM Tomelilla

I helgen var världs- och europaeliten samlad i Tomelilla för MX3 VM och MX2 EM och Sverige hade på hemmaplan fått med ett gäng extra förare. En riktigt fin bana på lördag förmiddag, förvandlades på eftermiddagen till en sönderkörd leråker på grund av ihållande regn. Tidskval genomfördes dock som planerat i de båda klasserna och svenskarna klarade sig riktigt bra. I MX3 placerade sig Björn Andersson bäst genom att slå till med femte bästa tid, tätt följd av Joakim Eliasson på sjätte plats. Kalle Karlsson svarade på sin nionde plats med "Det får duga, då har man chans att göra en okej start tror jag". Övriga svenskar Mattias Svärd (12), Magnus Lindfors (13), Robert Carlsson (15) och Michael Walter (31).

Inför finalerna på söndagen tittade även solen fram igen och med den kom publiken, ca 3500 personer tog sig ut till motorstadion i Tomellilla för att se på en av världens häftigaste motorsporter. Flera av de svenska förarna pendlade i det första heatet upp och ner i restultatlistan, i mål var det Björn Andersson som lyckats bäst med en sjunde placering, tätt följd av Magnus Lindfors på åttonde och Joakim Eliasson som nia. Kalle Karlsson var efter en dålig start ett tag uppe precis efter Joakim Eliasson på en åttonde plats, men tvingades bryta efter problem med däck och däckmousse.

I heat två fick Kalle Karlsson ett kanonutsläpp från grinden och var efter ett varv på femte plats, för att sedan snabbt avancera till fjärde och på väg att göra en attack för tredje när det tog stopp, tyvärr slutade Kalles VM äventyr denna gång med en framlängesvolt över hojen och han tvingades bryta även detta heat. Istället tog Magnus Lindfors över kommandot bland svenskarna och körde in på en fin fjärdeplats i andra heatet, tätt efter både andra och tredje plats. Joakim Eliasson gjorde återigen en stabil insatts och slutade på en sjunde plats i heat två. Totalt körde Magnus Lindfors in på en fjärde plats (13, 8), Joakim Eliasson sjua (9, 7) och Björn Andersson nia (7, 13).

I MX2 var det elva svenskar på plats att försöka kvala och hela åtta stycken tog sig till final. Mest imponerande var Tom Söderström som på sista kvalvarvet slog till med näst bästa tid i kvalgrupp 1, Johan Carlsson följde tätt efter med femte bästa tid i kvalgrupp 2.  När finalerna sedan drog igång visade Johan Carlsson att han byggt upp en hel de rutin via körning runt om i världen, en snabb marksyning i heat ett gjorde att han tappade två placeringer ned till åttonde plats. I heat två blev det efter ett bra utsläpp en sämre första kurva och Johan fick som så många gånger förrut börja om från slutet, men gjorde en stark insats och slutade i andra heatet på en femte plats. Övriga svenskar hade problem, speciellt i heat ett där endast 3 st tog sig i mål, Mats Åkerblom (16), Jonathan Dahlgren (26). I heat två gick det bättre för svenskarna och Rickard Sandberg tog sig in på en stark tionde plats, Andreas Hultman trettonde och Tom Söderström femtonde. Totalt slutade Johan Carlsson på en fjärde plats (8, 5), Rickard Sandberg sjuttonde (-, 10), Mats Åkerblom tjugonde (16, 17), Anderas Hultman tjugoförsta (-, 13) och Tom Söderström tjugoandra (-, 15)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top