Johan Carlsson körde Italienska mästerskapet i helgen

Idag gjorde Johan Carlsson tävlingsdebut på banan i Montevarchi i det Italienska mästerskapet. Med endast tre veckor i sadeln efter ett långt vinteruppehåll så gjorde Johan en bra tävling, en riktigt bra till och med.
– Det var träning för mig och träning för en del av de andra förarna också, men jag ska inte sticka under stol med att det gick väldigt bra, summerar Johan efteråt.

På morgonen var banan frusen, och inte ens under dagen kröp kvicksilvret upp mer än till tre till fyra grader. Ett par tusen åskådare trotsade det bistra vädret, och anledningen var självklart det stjärnspäckade startfältet. Både Yamaha och Kawasakis fabriksteam fanns på plats, och dessutom DeCarli Yamaha med Cairoli och Tanel Leok för att bara nämna några av toppförarna från MX1-VM. Tidskvalet gick till så att förarna först erbjöds fem minuter fri träning, och sedan 20 minuters tidskval direkt därefter. Johan placerade sig som nia, men det var tätt tidsmässigt.
– Det gick jättebra. Cykeln fungerade väldigt bra, och den enda förändringen jag gjorde var att skicka upp gaffelbenen lite längre för att få den snabbstyrd. Jag var inte långt efter någon tidsmässigt, och jag kan inte vara annat än nöjd. Det gick dessutom lugnt och kontrollerat så det berodde inte på att jag "toksatsade", konstaterar Johan.

I det första av dagens två heat à 30 minuter plus två varv, så gjorde Johan ett väldigt bra utsläpp. In i den första kurvan var han tvåa, och trots att han tappade en del förare de första kurvorna så rullade det på bättre än vad Johan hade vågat hoppas på.
– Jag låg femma i ungefär tre varv och hade Tanel Leok precis bakom mig och ett gäng strax framför och jag hängde faktiskt med riktigt bra. Körningen gick lätt och kontrollerat men självklart var det ett högt tempo. En bit in i heatet så började jag att få kramp, men jag ignorerade det och gav järnet ändå. Jag låg nia tills det var ungefär 10 minuter kvar, men då fick jag så mycket kramp att jag knappt kunde hålla i styret och föll till 14: e i mål, berättar Johan.

Mellan heaten fick Johan lite tips av Anders Eriksson hur han skulle undvika krampen, och han rullade ut till starten vid gott mod. När grinden föll så var Johan denna gång snabbast av alla, men lite bakhjulsåkning gjorde att han missade en växel och hastigt och olustigt hade först bytts ut mot sist.
– Hade jag inte missat växeln så är jag rätt säker på att jag hade varit först in i kurvan. Skönt att jag är duktig i starterna i alla fall. Utsläppet var perfekt och det var synd att jag missade sedan på rakan men det är sånt som händer. Jag gjorde ett bra första varv och avancerade från 40: e till 25: e plats. De första tio minuterna gick det jättebra och jag var uppe på 14: e plats, men sedan kom en liten dipp och jag tappade två placeringar. Med tre varv kvar så körde jag ikapp dem framför men kom aldrig förbi och slutade på 16: e plats, säger Johan.

14+16 låter kanske inte så bra som det trots allt är. Detta var Johans tävlingsdebut efter en vinter i princip helt utan crossträning, och motståndet höll riktigt bra klass. Johan har inte tränat någon fart ännu utan endast kört långa pass för uthållighet, men hans känsla skvallrar om att det är något riktigt bra på gång, och hans varvtider bekräftar det.
– Körningen känns bra just nu, riktigt bra faktiskt. Jag kände på tempot de hade i täten och steget är inte lika stort som det har varit tidigare. Jag ska träna på så hårt jag kan och hoppas att det fortsätter att gå lika bra så får vi se vart det leder, avslutar Johan.

På tisdag flyger Johan hem till Sverige för att träna lite fysik och hälsa på. Han sticker tillbaka till Italien nästa måndag igen och om två veckor körs andra deltävlingen i mästerskapet i Cingoli vilket är en bana som Johan brukar ha svårt för. Vi får se hur det går denna gång.

Text: Barath Media
Länk: johancarlsson.com

/Tomas, mxstar crew

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top