Sverigecupen Hökensås för Tomas

Första heatet

Så var det dags igen, en ny säsong för oss som inte riktigt nått upp till eliten ännu. Sverigecupen, vägen till svenska mästerskapet i motocross.

Snart 31 år ung och försöker sig på ytterligare en säsong in bland de stora men för det mesta unga grabbarna som behärskar hojåkandet på riktigt och således får köra svenska mästerskapet i motocross. Har faktiskt inte gått igenom någon statistik men jag gissar lite lätt att jag inte är en av de yngre som kör Sverigecupen, tävlingen för de i Sverige som inte ännu har någon elitlicens.

Nu ska vi inte haka upp oss för mycket på ålder, det har inte bara nackdelar att ha några år på nacken. Visst börjar man bli lite trött i kroppen och försiktig och feg när man kör. Kanske inte alltid så lätt att klippa till med den där do och dö körningen som ibland behövs. Å andra sidan så verkar junisarna som är med och kör ha lite problem med att behärska sig. Trots antagligen mer än dubbelt så mycket hojåkning som en annan så hör man från många att det är jobbigt, problem med armpump m.m. och på en tung sandbana som Hökensås låg de utspridda mest över hela banan.

Banan var enligt min mening ganska extremt sönderkörd med många och djupa gropar, mjuk sand och spåriga hopp och jag var långt ifrån 100% själv i min körning. På andra tidsträningen slog jag runt framåt i ett hopp vilket i och för sig inte bara var mitt fel, en annan förare vinglade till mitt på hoppet och korsade min linje där jag kom hoppandes. Landade inte rakt på honom men såpass nära att jag slog styren i ryggen på honom vilket fick till föjd att jag tvärlåste framhjulet och fick mig en fin framåtvoltsluftfärd på köpet.

Tog mig vidare till söndagens finaler via ett mycket dålig körning och en 15:e plats i mitt kvalheat. Var sugen på revansch inför det första finalheatet men det började dåligt med en usel start. Fick börja jaga mig fram från en plats utanför topp 20, men som jag tidigare skrev så fungerar det med lite gubbrutin i dessa tuffa heat. Jag nöter på i ett tempo som jag känner att jag kommer orka med i hela heatet och tog mig sakta men säkert upp till en 11:e plats. Hade en hyffsad chans att ta mig om upp till 10:e plats och försökte öka på det näst sista varvet. Tyvärr straffade det sig genom att jag istället gjorde bort mig och körde stopp. Istället för att köra upp mig en placering tappade jag tre till en 14:e i mål.

Nya tag inför final två och en lite bättre start om än alldeles för dålig, runt 15:e kan jag tänka mig. När jag låg på runt 7:e plats efter några varv i heatet fick jag ett kast i ett stalp inför ett hopp och panikbromsade och fick tyvärr återigen stopp. Tappade ett antal placeringar som jag sedan en efter en tog tillbaka och på det näst sista varvet igen hade jag möjlighet att satsa på att ta ytterligare en placering upp till 6:e plats. Juniorstrul igen och jag crashar men tappar denna gång bara en placering och slutar 8:a i heatet.

Förra året var jag total 9:a i Hökensås och i år blev det en total 10:e plats och det är jag rätt så nöjd med. En riktigt tuff bana och jag fick med mig bra med poäng för den fortsatta serien.

Nästa Sverigecup går i Helsingborg där jag förra året körde till mig ett Wildcard, självklart siktar vi på det även i år.

Stort tack till grabbarna med stort G Mackan och Hjerpe, utan er går det inte. Tack också till supporterklubben som kom ned och hejade på, 40 mil enkel för att se en gubbe köra, strongt. Tack till PSE Parts och FOX som såg till att jag var lätt snyggast på banan.

Samtliga resultat på mx-results.com

Foto: Mikael Hylander, Racingpics.se och Henrik Hjerpe

/Tomas #325

Inför start första heatet FOX vitt den perfekta färgen på crosskläder Tänk om jag kunde ha det där ensamma synfältet även en bit ut på startrakan, allt som oftast ser jag bara stensprut från konkurrenterna Starkurvan starten heat två Heat två Monster, ring mig så gör vi något bra Besiktning lördag morgon Ok att tvätta brillor själv och kanske hjälmen Hojen kan man väl dock få slippa tvätta, jag vill ju slappa i husvagnen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top