Supermoto SM Östhammar

Fredrik Eriksson totaltrea S1 med dagens fetaste powerslides

Någon gång ska vara den första och i helgen blev det premiär på en supermoto tävling för mig och det på SM hos Östhammar MK några mil utanför Uppsala.

Bara några kilometer innan Lunda flygfält där tävlingen skulle köras så vräkte regnet ned och det såg inte lovande ut för en tävlingsform som körs till 70% på asfalt och resterande på grus. Nu föll det sig så väl att skurarna var extremt lokala och på tävlingsplatsen var det strålande väder hela dagen.

Klassindelningen i supermoto är ungefär lika logisk som i motocross vilket innebär följande:

Klass S1 får köras med motorcyklar med kubikstorlek 290-450cc 4-takt alt. 175-250cc  2-takt och är en SM klass.
Klass S2 får köras med motorcyklar med kubikstorlek 475cc-  4-takt alt. 290cc-  2-takt och är även den en SM klass.
Klass S3 får köras med motorcyklar med kubikstorlek  175-250cc 4-takt alt.  100-144cc  2-takt och har INTE SM status.
Klass Open kör ihopslaget med S3 med motorcyklar med valfri kubikstorlek och är även den utan SM status.

Alla klasser körde två stycken finalheat och i samtliga blev det dubbelsegrare. I S1 var det Henke Karlsson som fick en rätt så enkel resa i det första heatet då värsta konkurrenten Fredrik Eriksson tidigt crashade och fick jaga upp sig till en slutlig 4:e plats i heatet. På 2:a plats körde hemma föraren Ken Svanberg in och rundade av pallen gjorde John Stambeck. I det andra heatet var det inledningsvis en kul fight mellan Henke och Fredrik men även ur denna gick som sagt Henke segrande med Fredrik på andra plats. Ken körde in på en betryggande 3:e plats.

I S2 kunde Joakim Engström enkelt från start till mål kör hem de båda heaten och det var ingen som klarade av att utmana honom. Fighten om resterande pallplatser var sedan hård i inledningen av de båda heaten men slutade tillslut på samma sätt båda gångerna med Robin Reilander på en 2:a plats och Pär Hammarstrand på en 3:e.

I klassen S3/Open som kördes tillsammans såg pallplatserna även här identiska ut efter de två körda heaten med Robin Hansson på en 1:a plats, Charlie Söderblom på en 2:a och Mikael Alskog på en 3:e. Robin fick dock kämpa för sina vinster och var endast en halv sekund före i det första heatet och 2 sekunder i det andra.

Supermoto är en grymt härlig publik sport med varierande bana då det både körs på asfalt och grus. Att det sedan går rätt så fort på asfaltsdelen med grymma powerslide sladdar in i kurvorna gör ju inte det hela mindre kul att se på. Tyvärr kom det lite få förare till start och det saknas ett antal snabba utmanare till fighterna om topplaceringarna. Antal startande förare i de olika klasserna var S1:15 ,S2:10 S3/Open:17

Samtliga resultat på www.mylaps.com

Notiser
Varför lägger man målgången så långt bort från publiken som möjligt, helt skymd. Det måste väl vara av största intresse för dem som tar sig dit och tittar att kunna följa en tuff fight ända in i mål?

Vad gjorde prispallen ute på banan också den långt bort ifrån publiken. Det måste ju vara vettigare att ta prisutdelningen till där publiken redan står istället för tvärtom.

Kul för hemmaklubben Östhammar MK med så många pallplatser. Tvåa totalt i S1 Ken Svanberg. Etta i S2 Joakim Engström och tvåa i S2 Robin Reilander.

Plus i kanten till arrangörerna som fick heaten att flyta på i ett mycket bra tempo, inga onödiga pauser.

Länk: www.supermotosweden.se

Joakim Engström vinnare i S2 Mycket jobb behövs för återväxten i supermoto, men några finns det Ken Svanberg fixar och trixar innan start Joakim Enström Henke Karlsson, vinnare S1 Charlie Söderblom, trea Open Dennis Eriksson tar sig förbi Calle Lindström på innern Pallen S1 Henke Karlsson, Ken Svanberg, Fredrik Eriksson Pallen S2, Joakim Engström, Robin Reilander, Pär Hammarstrand S3, Nicke Ekström och Kevin Krig Pallen Open, Robin Hansson, Kevin Fagre, Charlie Söderblom

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top