Sugen på att köra isbana i vinter?

Finndubben ger ett bra fäste i kurvorna. Förare: Jesper Birgersson SMK Tierp Maskin: KTM 525

Ordet isbana får ofta många att tänka på isracing och Posa. Men isbana är något helt annat. Isbana kan jämföras med roadracing, fast på is och här används vanliga motocrosshojar, quad-racers och sidvagnar. Banorna som man kör på är i regel 1200-1500m långa (10m breda), med en startraka på ca. 200-300m.

I isbana har man tidigare haft dessa olika klasser att välja mellan:
Solo klass 1: Klassen har SM-status och körs med motocrosshojar 125-500cc (250-700cc fyrtakt) med finndubbsdäck.
Solo klass 2: Motocrosshojar i samma maskinstorlekar som Solo klass 1, men det som skiljer klasserna åt är att klass 2 inte har SM-status och här används vanliga endurodubbade däck.
MCS: Specialbyggda sidvagnshojar med motorer, där man har motorer med en cylindervolym på upp till 1300cc fyrtakt. Vanligt är att man tar en motor från japanska sporthojar (Yamaha R1, Kawasaki ninja och Hayabusa). Hojarna är inte samma hojar som används i sidovagnscrossen, där man använder ombyggda crosshojar. Däcken som används är rallydubbade rallydäck.
Quad-racer klass 3: Här används quadracers (fyrhjulingar) med endurodubbade däck monterat.

Men nu i vinter finns även dessa klasser:
Solo klass 4: Inbjudningsklass med motocrosshojar upp till 450cc fyrtakt, med samma däckregler som klass 1.
Solo klass 5: Inbjudningsklass för MX2U, med samma däckregler som klass 2.
Veteran klass 6:Motorcyklar 1974 eller tidigare (pre. 72/74), kortfjädrad. Föraren måste ha fyllt 41år för att få delta.

Anledningen till att dessa tre nya klasser har tillkommit är att det finns förhoppningar om att fler crossåkare ska komma och prova på hur det är att åka isbana.

I samtliga klasser är det krav på dödmansgrepp och heltäckande klädsel, som t.ex. skinnställ, speedwayställ och kevlarställ, det viktigaste är att under och överdel sitter ihop. Dödmansgrepp kan i stort sätt köpas i vilken mc-butik som helst.

Hemsidan www.isbana-backe.se rör allt vad som händer inom isbana. Där publiceras info om träningar och tävlingar. Så håll koll där under vintern och kom ut och gasa på isen! Bra däck för isbana finns att köpa på www.finndubb.se.

Isbanetävlingar 2011


23/1 Östhammars MK enkel öppen tävling
13/2 SM – SMK Tierp
20/2 SM – AMF Årsunda
26/2 SM – Skutskär MS
6/3 SM – Östhammars MK

Bilder & Text: Jesper Birgersson
Länkar: www.isbana-backe.se, www.birgersson-racing.se

finndubb

 

isbana5

 

isbana4isbana3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top