Six Days rapport

Utsikt från hotellet

Magnus från kiropraktor.se var återigen på plats under Six Days för att hjälpa till med bl.a. massage, men även mycket därtill. I ren avunsjuka skulle man kunna tänka sig att han åkte till Grekland för lite glassig solsemester med inslag av det bästa endurotävlandet i världen. Riktigt så glamorösa dagar var det inte nere i Grekland, nedan följer Magnus egna berättelse från dagarna i Grekland.

Missa inte kiropraktor.se:s erbjudande med produkter från Fairing, inför Ränneslätt och GGN.


ISDE 2008 – Six Days i Grekland

Årets ISDE (International Six Days Enduro) gick av stapeln i norra Grekland i staden Serres. Det är ingen typisk turistort utan är mer inriktad på, håll i er nu, skidåkning. Den 27/8 startade färden från Arlanda och vi kom fram till Serres vid 17-tiden och installerade oss på hotellet.

Dagen efter började arbetet med att montera ihop motorcyklarna och den övriga utrustningen nere i paddock. Start och mål varje dag skedde på områdets roadracingbana vilken också utgjorde paddock. Där stog även vår transporttrailer uppställd medan mattältet var uppställt en bit därifrån.

Trailer. Lånad av Arméns LejonTemperaturen steg till modiga 40 grader om dagarna nere i depån. Som tur var bodde vi ca 35 minuter från depån uppe i bergen. Temperaturen där var ca 15 grader lägre och det uppskattades verkligen av förarna. Vad förarna gör under en sådan här tävling är lätt att lista ut. Dagarna innan går de och tittar på specialproven och när tävlingen kör igång sitter de på motorcykeln från ungefär klockan 9 till klockan 17.

Mina dagar såg lite annorlunda ut. Innan tävlingen drog igång var det dels behandlingar i syfte att försöka få förarna att komma så "oskadade" till start som möjligt. Detta Vägen korsades av en bäck. Klart vatten som gick att dricka följdes även av bilturer för att hitta till de olika service/tidskontrollerna utifall något skulle ske under tävlingen som krävde min närvaro. En genomgång av tävlingsarrangörens medicinska kapacitet skedde på söndagen följt av en guidad tur på det lokala sjukhuset.

När väl tävlingen startade på måndagen den 1/9 var man först till frukost och sist i säng. Totalt 16 förare skulle hållas under uppsikt. 4 danskar, 3 tjejer, 3 från Göta MS, 3 från FME och 3 från Östra/FME. Tyvätt fastnade inte Danskarna och FME (militären) på bild, de va lite hala av sig….

Eftersom vi denna gång samkörde med FME (militären) hade jag avlastning av deras sjukgymnast/masör – Katarina. Efter en kurs i tejpning av händer var hon redo för sitt första six-days.

En typisk dag såg ut som följer:

Tjejlaget
06.00 frukost
07.00 i depån börjar jobbet med att tejpa. Denna gång var det, förutom händer, även mycket skavsår som förarna hade besvär med. En av förarna stukade sin tumme kraftigt redan första dagen så utan tejpning hade en fortsättning varit omöjlig.
9.40 var alla förare iväg och alla tejprester kunde städas undan. Sedan hjälper man till vid mattältet eller förbereder däck eller annat som behöver fixas.
Östra/FME13.00 kommer förarna tillbaka för varvning/service vilket innebär kontroll av camelback, undersöka/behandla eventuell skada.
17.00 äts lite lunch – jo du läste rätt. Detta är efter första förarens målgång. När tillräckligt många förare kommit tillbaka, så att en bil kan fyllas till bredden, åker vi till hotellet.
19.00 börjar jobbet med att få förarna i så bra skick som möjligt till nästa dag. Det vanligaste besväret är ryggen och armarna. Denna resa var dessutom handlederna mycket utsatta. För att spara tid när flera förare hade andra smärtor än muskelstelhet behandlade jag kiropraktiskt för att sedan låta Katarina fortsätta med massagebiten.

23.00 var så gott som alla förare behandlade och, efter lite undanplockande, kunde middagen beställas in.

Göta MSDe är inte speciellt snabba med att få fram maten så först vid midnatt kom man i säng. Dagarna fortlöpte på ungefär samma sätt fram till sista dagen, 6/9, då det endast är ett motocrossheat som skall genomföras. När crossheatet är klart skall allt packas ner och ställas in i trailern igen för hemförd till sverige.

Den 7/9 kl 23.00 åkte vi från hotellet och kl 5.10 lämnade planet grekland för att, via mellanlandning i Ungern, landa i Sverige kl 10. 00.

/Magnus, kiropraktor.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top