Månadens fotograf Mikael Hylander

Mikael Hylander

Nu startar vi igång en ny artikelserie där vi varje månad kommer presentera en ny fotograf som far runt på crossbanor, enduroslingor eller annat relaterat till våra kära mc-sporter. Först ut är Mikael Hylander som nedan svarar på några frågor och presenterar några eget utvalda favoritbilder.

 

Berätta om dig själv, vem är du, var bor du…?
Jag heter Mikael Hylander och blir 33 i år. Bor i Lilla Edet med hus, kombi, sambo och en son men någon hund blir det inte! Jag körde lite motocross under 90 talet på juniornivå utan några större framgångar. Under ett tränings läger i spanien -97 krossade jag fotleden och efter det lades hjälmen på hyllan för gott. Jag hängde med runt banorna som hjälpreda några år därefter till bla Stenungsunds Christian “Kicka” Larsson och Daniel Svensson.

Hur länge har du hållit på med fotografering?
Jag har nog alltid gillat bilder och fotografering, vet inte hur många Motocross action och Dirtrider man bläddrat sönder. Men efter jag kommit hem från en månads jobb i USA -01 så gick nästkommande avlöning till en analog systemkamera och då började det bli riktigt kul, problemet var att den som sagt var analog och bler ganska dyrt varje gång man skickade in den där filmpåsen. 2007  inhandlades min första digitala system kamera och jag började på allvar åka runt på crosstävlingar och fotografera.

Du har också en egen hemsida hyfo.se, vad är de framtida planerna med den?
Meningen med sidan är givetvis att i första hand visa upp sina bilder och förhoppningsvis få sålt några stycken, iallafall tillräckligt för att täcka in sina omkostnader. Sidan är väl bara uppslängd i sin enkelhet och jag hade gärna haft en tuffare layout men tid och okunskap om hemside biten får hålla den som den är tillsvidare. Jag kanske skojar till det med att byta bakgrundsfärg. 2009 var jag på samtliga SM och det finns ett album per deltävling på sidan. Tilläggas bör att jag endast väljer ut ett femtiotal bilder och gör iordning men självklart finns det fler hemma på burken.

Hur ser det ut inför året 2010, var kommer du hålla hus med din kamera?
Jag kommer som det ser ut att besöka samtliga SM samt de JSM som inte ligger för långt bort. VM i uddevalla blir det också om jag tillåts media pass i år med. Möjligheten finns att besöka vilken tävling som helst bara men vet att det finns något intresse av bilder.

Du har själv fått välja ut sex stycken bilder till denna artikel, berätta lite om bilderna. Bilderna ser ni uppe till höger, klicka på bilden för att förstora och bläddra med pilarna.

Bild 1 Föreställer Tony Cairoli och togs  förra året under VM i uddevalla. Det var första gången jag var på ett VM och fotograferade på innerplan, bara det var en speciell känsla. Man blev lite stirrig bara när det passerade världsstjärnor kors och tvärs.

Bild 2 Föreställer Filip Thuresson och är tagen vid SM finalen i Västerås förra året. Det är få som tar sig över hoppen som han och han är riktigt tacksam att fotografera. Om man alltid tjänar tid på att scrubba kan dom som vill diskutera men det blir riktig jävla bra på bild iallafall.

Bild 3 Tog jag under SM i Varberg och det är Kim Lindström som jagar Mats Nilsson och längre fram skymtar Tom Söderström. Just bilder bakifrån gillar jag då man på något sätt ser det hela genom förarens perspektiv.

Bild 4 Är två bilder ihopsatta och killen på bilden behöver väl inte någon närmare presentation. Det var inte utan att man hade lite pirr i magen när man skulle få fotografera Jeremy, sin forna idol som hade sina glans dagar när man själv tuggade grus på banorna.

Bild 5 Föreställer Rickard Sandberg och tos under SM i Linköping. Just sådana här panorerings bilder gillar jag, det blir bra fartkänsla i dom.

Bild 6 Togs 2008 och föreställer Jonas Wing under SM i Tibro. Den är efter många tusentals tagna MX bilder fortfarande en personlig favorit, kanske för hans sätt att krypa ihop på cykeln och verkligen vrida rullen i bott.

Länk: hyfo.se

Tony Cairoli, VM Uddevalla 2009
Tony Cairoli, VM Uddevalla 2009
Filip Thuresson, SM Västerås 2009
Filip Thuresson, SM Västerås 2009
Kim Lindström, SM Varberg 2009
Kim Lindström, SM Varberg 2009
Jeremy McGrath, Malmö Supercross 2009
Jeremy McGrath, Malmö Supercross 2009
Rickard Sandberg, SM Lindköping 2009
Rickard Sandberg, SM Lindköping 2009
Jonas Wing, SM Tibro 2008
Jonas Wing, SM Tibro 2008

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top