Kiropraktorn, akut skada del 1 av 2

skaderehab_masita_stor

Motocross och enduro är vad man kallar högenergisporter. De sker i höga hastigheter och med i bilden finns dessutom en klump på dryga 100 kg som kan ställa till med saker. Det är väl mer regel än undantag att man ramlar, kör in i saker, blir påkörd, sätter ner fötterna hårt, slår knäna i styret och sådana trevliga saker under såväl träning som träning.

Vad skall man då göra när “oturen” är framme och man fått sig en liten tryckare? Inom idrottsmedicinen finns begreppet PRICE. Detta är en förkortning för Pressure (en del menar Protection), Rest, Ice, Compression och Elevation.

Vad innebär då detta i praktiken om man stukar foten eller slår i låret ordentligt på styret.
Första 30 minuterna
Så hårt tryck som möjligt, linda stenhårt. Skall helst ske inom 30 sekunder och sitta kvar i 30 minuter.  Detta är faktiskt det viktigaste steget. Lägg en platta eller ispåse på själva skadestället för att få ännu mer tryck. Placera den skadade delen så högt över hjärthöjd som möjligt under tiden.

Stukad fot, någon dag efter skadans uppkomstEfter 30 minuter och under de nästkommande 48 timmarna
Linda om till ca 50% av “maxtryck”. Fortsätt ha en platta över själva skadestället för att få högst tryck där. Ha “50% lindningen” för att hindra vidare svullnad. Du kan ta bort lindningen kortare stunder när du tex duschar. För att lindra smärtan kan man även kyla området 20 minuter var 3:e/4:e timma. När du sover eller är stilla skall du försöka ha området högre än hjärthöjd.

Varför skall man då göra detta?
Tas en sådan här typ av skada snabbt omhand kan comebacktiden förtkortas med flera veckor. Detta beror på att den akuta fasen med svullnad och inflammation förkortas och uppbyggnadsfasen kan startas snabbare.

skaderehab_linda_23170Vad är bra att ha med sig i väskan?
Dauerlinda (elastisk linda), en bit liggunderlag eller liknande för att göra plattor av, ispåse och coachtejp är bra att utöka sitt vanliga sårvårdskit med.

Måste jag alltid använda en linda?
Nej! Det viktiga är ett snabbt tryck i det akuta skedet. Stukar du tex foten så är det bättre att INTE ta av sig stöveln utan istället spänna åt den lite till och lägga upp den så högt det bara går. Efter 30 minuter kan du ta av dig och linda. Stukar du tex handleden kan du använda andra handen och klämma åt några minuter medan du letar fram lindan.

Foten blir ju helt blå, kan det vara sunt?
Jorå, under tex en knäoperation är benet blodtomt strax under 2 timmar. 30 minuter med stenhårt tryck är ingen fara.

Fortsättning följer……

//mange, kiropraktor.se

skaderehab_masita_liten_35030

skaderehab_coldpack_28000

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top