Återigen bra körning av JC i sista italienska

Nyblivne VM-föraren Johan Carlsson från Västerås kan summera en fantastisk vecka i Italien. Att göra resan till Italien vintern 2009 för att förbereda sig för säsongen är utan tvekan det bästa val Johan gjort. Inte nog med att han har presterat sitt livs motorcykelåkning, han har dessutom blivit kontrakterad av ett team för MX1-VM. Idag kördes den sista deltävlingen av fyra i det öppna italienska mästerskapet, och Johan kom dit full av självförtroende och körglädje.

– Jag har haft en jättebra vecka med tester och träning, och det kändes bra att göra ett bra resultat till för att visa för mig själv vad jag kan ytterligare en gång innan VM, säger Johan.

 

Banan i Gazzane di Preseglie var en ganska så liten och stenhård bana med ett löst dammlager ovanpå. Vanligtvis en bana Johan borde avsky, och mycket riktigt så gillade han den inte heller.

– Ett par stora hopp och någon backe, annars en bana som inte var särskilt italiensk. Det var torrt också till råga på allt, men det blev ganska så gropigt vilket gynnar mig tror jag. I tidskvalet var jag inte riktigt i balans och satte 14: e tid. Jag är nöjd med tiden då jag var 3,5 sekunder bakom Tanel Leok som hade pole, men placeringen var inte så bra. Jag hade glömt lappen jag fick vid besiktningen och blev nekad tillträde till banan under träningen, och därför blev det stressigt och stelt när jag väl fick köra efter att ha hittat en obevakad infart till banan, förklarar Johan.

Johan stod denna tävling för första gången hos teamet han ska köra för i VM, och inför heat ett ville han givetvis inleda deras samarbete med en bra insats. Utan att ta till överord så lyckades han.

– Jag stod längst till vänster på grinden av alla, och eftersom starten svängde höger-vänster så var det en smart placering. Starten var perfekt och jag var femma iväg. Jag blev omåkt av Ramon och Coppins samt en till på varv ett och varvade som åtta. Efter tre eller fyra varv blev jag passerad av De Dycker också, men annars höll jag min placering. Hojen gick bra och jag kände mig fräsch hela heatet bortsett från trötthet i armarna, men ingen tog mig på slutet så jag var nog inte ensam. Jag gick i mål som nia, och jag rankar det som ett av mina bästa heat någonsin. Det går fort här framme och det är lätt att tappa koncentrationen eller få kramp och göra misstag. Jag förvaltade min fina start och genomförde heatet perfekt efter mina förutsättningar. Jag slog ett par fullblodsproffs på fabrikscyklar med en Suzuki helt standard förutom fjädring och annan kam, så jag kan inte vara annat än supernöjd, sammanfattar Johan.

Heat två så fick Johan tyvärr inte möjlighet att upprepa sitt fina resultat. Ett sämre startspår innebar att han var begravd långt bak efter starten, och efter ett par varv blev det för många förare på för liten yta som Johan utrycker det.

– Jag föll på en annan förare och fick hans fotpinne i armbågen vilket gjorde väldigt ont. Jag provade att åka vidare men kunde inte hålla i styret ordentligt, så jag valde att svänga av och kyla skadan så fort som möjligt. Det fanns risk att vurpa och dessutom risk att få en inflammation, och just nu är allt fokus på VM om två veckor så det kändes som ett bra beslut, säger Johan.

Johan slutade totalt på 17: e plats i mästerskapet, efter att ha fullföljt tre av fyra deltävlingar. Resultatet var tillräckligt bra för att få en plats i VM, och Johan har utan tvekan utvecklats under sin vistelse i Italien.

– Jag kör bättre än tidigare helt klart. Varför det lossnar just nu är svårt att svara på, jag är bara glad att det har hänt. Jag har funderat mycket och tränat mycket under alla åren jag satsat på crossen, och jag hoppades att det skulle släppa om jag bara nötte på, men hemligheten kanske var att få en break från allting och jobba i skogen istället för att köra cross varje dag, skrattar Johan.  

Förutom tävlingen så har Johan testat däck i veckan, och det har gått mycket bra. Han har dessutom tränat mot bra motstånd på Maddis bana vilket också fungerade väldigt bra. Nu följer nog ett par dagars påtvingad vila så armbågen får läka, sedan är det träning och fokusering på VM premiären i Faenza.

Text: Barath Media
Länk: johancarlsson.com

/Tomas, mxstar crew

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top