SM avslutning i Västerås i punktform

Dennis Lindberg, kung på att åka runt, runt i jättestor badtunna

Så var årets SM säsong i motocross över, i helgen kördes avslutningen i Västerås.

Finns inget annat sätt att börja detta än med de fantastiska förare som åkte hem från Västerås med SM guld i bagaget.

• Filip Thuresson dominerande mästare i MX1 klassen. Varvtidsmässigt fanns det några som kunde utmana i Västerås, men Thuresson gör det enkelt för sig. Bra starter och sina snabbaste varv i början, ett vinnande koncept.
  • I MX2 var det fysiskt lilla Kalle Olsson, men trots det stor på banan, som tog hem guldet
  • Sandra Adriansson tog för andra året i rad hem segern i MX-Girls. Hon lekte hem första heatet, men i det andra blev det lite mer klassisk Adriansson körning, med både en, två och kanske tre crasher.
  • Banan i Västerås var ombyggd och det enligt vad jag gissar är Svemos direktiv, kurvor, kurvor, kurvor. Fantastiskt väder gjorde dock att banan höll ihop fint och jag tror många gillade den, trots att den blev lite väl enspårig.
  • Gissar att det var banans utformning som gjorde att heaten inte spred ut sig så mycket som vanligt. I första heatet i MX2 låg förarna från plats 7-15 precis i rad efter varandra hela vägen in i mål. Riktigt häftigt att se.
  • Premiär var det för nya Honda 450 2013. Hörde någon som sa att det var världspremiär för hojen i tävlingssammanhang, vet inte om det stämmer. Bra verkade den ju gå i alla fall då Thuresson tog två heatsegrar på den. Dubbelpipig och i stort sätt ljudlös var den också.
  • Emmy Wallberg som haft en riktigt dålig säsong slog till med en 2:a plats i det sista heatet. Hade hon inte gjort en mindre marksyning hade det nog blivit en 3:e i första och en total pallplats. Skön avslutning på en som sagt dålig säsong.
  • Filip Bengtsson gjorde premiär i MX1 klassen på en KTM 350, samma cykel han kommer köra i lag VM för Sverige. Han gjorde det riktigt bra också och med en 2:a plats i det sista heatet och en 4:e i det första körde han in på en total 2:a plats för dagen.
  • Robert Carlsson var tillbaka och körde lite SM. Körde grymt i första och slutade på en 12:e plats, orken tog slut i det andra, men trots det in på en 15:e.
  • Viktor Björklund visade att det inte är cykeln som gör starterna utan föraren, han fortsatte göra kanonstart på sitt nya märke KanskeTillMål KTM (som höll finfint hela vägen)
  • Dennis Lindberg kvalade bara in som reserv och körde inte i något av heaten. Han körde däremot runt, runt med motorcykel i en tunna med sitt Woody Temple Wall of Death. Helt sinnesjukt imponerande och en grym uppvisning. Ett måste att se för alla som råkar vara i närheten av någon av deras shower.
  • Det var inte alla som fick medaljer, utan även några som tappade sina. Rikard Hansson låg inför Västerås på en 3:e plats i MX1, men när dagen var slut hade Rasmus Sjöberg gått förbi och tog 3:e platsen med endast 1 poäng.
  • Samma strid var det om 3:e platsen i MX- Girls, men här ännu jämnare. Marie S Pettersen knyckte 3:e platsen från Ebba Bergström genom att vinna sista heatet. De slutade båda på samma poäng, antar att Pettersen kom före på grund av bättre bästa placering.