USM och Svemo cup kördes i helgen i Uppsala

Vinnare MX2U, Niklas Pettersson

I helgen har det körs USM och Svemo cup hos Uppsala MK på Rörkens motorstadion utanför Uppsala.

Jag måste erkänna att jag är väldigt dåligt påläst vad det gäller både klassindelning och förare i dessa tävlingar. Jag var heller inte på plats under lördagen då klassen 65G körde samtliga sina heat och 85U körde sina kval.

Under söndagens finaler för 85U och MX2U var jag dock på plats och det var mycket underhållande racing trots att jag inte kände igen många förare.

I 85U var det hemma föraren Jimmy Wicksell som tog täten i det första heatet och ledde även större delen av heatet. Yamahaföraren Erik Appelqvist ville dock annat och med två varv kvar tryckte han sig snyggt förbi Wicksell och kunde köra i mål på första plats. På tredje plats smög sig William Andersson upp i mitten av heatet och körde i mål 10 sekunder efter vinnaren Appelqvist.

I det andra heatet var det återgen Wicksell som tog täten, men på det andra varvet gled han omkull och fick börja om långt ned i fältet. Uppkörningen räckte tillslut till en sjunde plats. I täten blev det en hård fight mellan de tre förarna William Andersson, Alvin Östlund och vinnaren av första heatet Erik Appelvist. I mål skillde det endast 1,4 sekunder mellan dessa tre. Totalt vann William Andersson på samma poäng som Erik Appelqvist, men med vinst i det sista heatet tog han första platsen. Trea blev Alvin Östlund.

Även i MX2U klassen var det härliga fighter i toppen. I första heatet var det Niklas Pettersson som tillslut kunde vinna med 9 sekunder över Vincent Danielsson och med Thim Zander på tredje plats.

I det andra heatet låg länge en trio förare bestående av Emil Ytterberg, Christoffer Spade och Niklas Pettersson och fightades om första platsen. Ytterberg ledde halva racet, men tvingades sedan lämna över till Spade och några varv senare även andra platsen till Pettersson. Pettersson jagade sedan Spade hela vägen in till mål och var sånär förbi med bara några kurvor kvar. Spade höll dock emot och kunde vinna det andra heatet före Pettersson och Ytterberg. Totalt var det dock Niklas Pettersson som tog hem tävlingen. Före Christoffer Spade och Vincent Danielsson som slutade på samma poäng.