Kiropraktor, akut skada del 2 av 2

Glöm inte foten när du ska linda

Linda fot – stukning utsida

Kommer här försöka, med lite bilder och text, visa hur man kan linda en fot. För att det skall gå så snabbt som möjligt kan man träna på dessa saker i hemmets lugna vrå. Det som behövs är en fot (givetvis), elastisk linda och liggunderlag.

 

 

 

Håll gärna fast lindan med andra handen (på bilden gör jag ej det pga att det skall synas bättre) När du, eller någon du skall hjälpa, har stukat foten är det viktigt att man snabbt får dit ett hårt tryck. Det spelar ingen roll hur fin lindningen blir, det som betyder något är SNABBT och TRYCK. Börja linda foten från tårna och gå upp mot underbenet. Blir det linda över går du tillbaka ner över foten igen. Jag börjar på fotryggen på lilltåsidan och drar i riktning mot stortån. Håll gärna fast lindan med andra handen (på bilden gör jag ej det pga att det skall synas bättre). Från stortåsidan drar du lindan under foten så den kommer fram ovan lilltån igen. Drag sedan i riktning mot inre fotknylan, över Som du kan se blir det som ett ”V” där lindan korsar sig själv. Där kan man säga att ett nytt varv startarfotryggen och ner under foten. Följ fotens egna konturer och sträva att hela tiden komma uppåt mot underbenet. Som du kan se blir det som ett ”V” där lindan korsar sig själv. Där kan man säga att ett nytt varv startar. Det andra varvet följer det första fast du drar det lite högre upp, närmare underbenet, genom att överlappa förra varvet med halva lindans bredd. Sedan fortsätter du på samma sätt tills du lindat in foten och upp ca 10 cm på underbenet. Hälen kan vara knepig att täcka in och man kan låta själva hälen vara fri. Men det är viktigt att få till ett bra tryck runt den yttre fotknylan, det är ju där skadan är. Fäst sedan lindan med coachtejp eller metallklämman.

 

Blir det linda över går du tillbaka ner över foten igen Om du vill förstärka trycket vid fotknylan klipper du till en hästsko av ett liggunderlag. Vid den akuta lindningen tar detta för lång tid så använd den hellre i ett senare stadie. Placera liggunderlaget under/runt fotknylan och lindar sedan över den.

Hästsko av ett liggunderlag
Placera liggunderlaget under/runt fotknylan och lindar sedan över den

 

 

 

 

 

Lycka till Mange, kiropraktor.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top