Jonas Algotsson tycker till om träning

jonasalgotsson usa2I tisdags släppte vi en Club MXStar Podcast med Jonas Algotsson och Anton Wallstén. Jonas skrev ett mail till oss efter ett avsnitt 2015 med Calle Aspegren och Fredrik “Rynopower” Bank. Ett mail aktuellt även idag och som ni kan läsa nedan.

Förra veckan körde vi ett Club MXStar Podcastavsnitt med Calle Aspegren och Fredrik Bank(RynoPower) om träning, kost och kosttillskott. Efter avsnittet fick jag ett mail av tidigare elitföraren i motocross Jonas Algotsson, som numera är personlig tränare och jobbar mycket med motocrossförare.

Det var ett riktigt intressant mail där Algotsson delar med sig av sina kunskaper kring träning. Jag vill därför dela med mig av innehållet och hoppas det ger extra kunskap till det vi pratade om i podden. Har ni inte lyssnat på podcastavsnittet så tycker jag absolut ni ska göra det efter att ha läst igenom denna artikel, avsnittet hittar ni på www.mxstar.se/podcast. Det går även att söka på Club MXStar på iTunes och Stitcher.

Jonas Algotsson

När det kommer till träning på högre nivå så handlar allt om individanpassning och träningsprogram som är gjorda för den idrotten man ska hålla på med.

Det största utveckling på fysiken får man om man periodiserar träning och lägger fokus på en sak i taget. En period bör ligga på 1-2 månader. Sen tränar man givetvis andra saker under en och samma period men helst inte under samma träningspass.

Tränar man som en idiot under vintern och sen förväntar sig att det ska hända grejer så är man ute och cyklar. Kör man för tufft och har som inställning att alla pass ska köras tills man spyr så kommer kroppen att bli katabol. Det vill säga att man får höga halter av nedbrytande hormoner och desto mer man tränar, desto mer bryts man ner.

Det lättaste som finns är att träna hårt, det kan vem som helst göra. Att träna smart är däremot lite svårare!!

Alla idrottare har olika svagheter och svarar olika på träning så det gäller att vara kunnig och individanpassa träningen till den personen som man hjälper.

Motocross i sin tur är en svår idrott att träna eftersom här behöver man hela spannet av fysisk kompetens. I till exempel höjdhopp så handlar det främst om spänst och explosivitet.

Om vi delar in fysiken i lite olika huvudgrupper så har vi:

• Maxstyrka (Förmåga att lyfta max-vikt en repetition)
• Muskulär uthållighet (Mindre vikt, många reps)
• Anaerob kondition (Mjölksyratålighet, förbränna enbart energi) (Högintensiv uthållighet)
• Aerob kondition (Förbränna syre+energi) (Lågintensvi uthållighet)
• Snabbhet (Spänst/explosivitet)
• Smidighet (Rörelseförmåga)

Som motocrossförare så behöver du vara bra på alla dessa, för att vara så komplett som möjligt. Här finns det även fler grupper och undergrupper och så vidare, men det är inte så viktigt i sammanhanget.

Är det en lång säsong i en idrott så är försäsongsträningen det viktigaste så man har en bra grund att stå på och försöka att bibehålla under säsongen.

Det bästa man kan göra är att välja ut vilka race som är viktigast och planera träningen innan säsongen börjar. Satsar man på SM så kanske man ska lägga tyngre träningsperioder som löper under dem veckorna där det är mindre viktiga tävlingar. Sen är det omöjligt att ha en formtopp varje SM, men man kan vara i gott slag på dem flesta om allt går som det ska.

Första gången publicerat: 2015-03-21

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top