Förarrapporter från SM avslutningen i Tomelilla

Filip Thuresson, SM guld i MX2 klassen

Som sagt så avslutades årets SM serie i motocross i Tomelilla i söndags och tre nya SM guld delades ut till Mats Nilsson MX1, Filip Thuresson MX2 och Elin Mann MX Girls. Nedan har ni rapporter från samtliga guldmedaljörer och flera förare som körde tävlingen i Tomelilla.

Filip Thuresson
Kom till banan på lördag eftermiddag, det hade regnat hela vägen från Uddevalla till Halmstad på nervägen, men i Tomelilla var det torrt och fint. Banan var super!  

Under kvällen och natten kom det ett fint duggregn, helt perfekt bevattning för banan.  

 Söndag: Vaknade och käkade frukost, värmde upp tillsammans med mina kompisar från MX-Gymnasiet och Espen Blikstad. Träningen gick fint.  

Tidskval: Körde några bra varv och låg trea i stort sett hela tiden, på det näst sista varvet lossade gummihandtaget på kopplingssidan (mekartabbe!). Bytte då till reservcykeln och gav mig ut på sista varvet – lyckades sätta den snabbaste tiden, kändes skönt inför heaten.  

Innan dagens tävling låg jag tvåa en poäng efter Stefan Andersson.  

Heat 1: Starten var inte så bra, var 8:a ur startböjen, lite spänd. Började köra upp mig, efter halva heatet låg jag trea, rygg på Stefan Andersson. Lyckades köra om Stefan och behöll sedan andraplaceringen in i mål. Ledde efter detta heat med 1 poäng före Stefan Andersson, andra heatet skulle nu bli helt avgörande.  

Heat 2: Bytte startspår för att satsa på närmaste vägen till startböjen. Starten blev kanon tvåa ur startböjen. Låg tvåa länge, men sen började jag få lite krampkänning och fick slå av lite då kom Tom och körde om mig och drog ifrån. Sen kom Mackan Norlén och stötte, jag visste att jag var tvungen att komma sämst trea om Aulisäter vann för att totalvinna så jag gav allt för att behålla min tredjeplacering – det lyckades! Passerade mållinjen med obeskrivlig feeling – Jag var SM Vinnare i Mx2 2008!!  

Totalt blev jag tvåa för deltävlingen.  

Tackar alla mina sponsorer, Sören Björklund (som vikarierade för Micke denna helg), Ola Thorell som mekade, tränarna (Espen och Magnus) på skolan som jobbar med mig och mina kompisar där, alla som hejade runt banan och alla som grattade efter tävlingen!   Ett stort tack till Micke Björklund som har trott på mig i så många år!!

/filipthuresson.com

Mats Nilsson tog SM guld i MX1Mats Nilsson
Tomelilla stod för en härlig avslutning av årets MX1 SM. Bra före, bra väder och rejält med publik. Mats hade en rejäl chans att gå till historien som den meste guldmedaljören genom tiderna och han tog den. Genom en sjätteplats i första heatet kunde han avslappnat köra andra heatet med vetskapen att ingen kunde ta guldmedaljen i från honom.

" Jag chansade ingenting i starten utan allt fick gå på säkerhet hela heatet igenom. Det var så klart en underbar känsla att gå i mål och veta att guldet var mitt. Men däremot i andra heatet körde jag för att vinna och jag hade en superkul fight med Johan Carlsson som dessutom körde för silvret, så det gick rejält fort. Jag fick dock aldrig riktigt grepp om Johan och jag gratulerar till bra körning.
Imponerande var också Per Nyberg som i första heatet drog som ett jordsvin – vilken körning!"

Mats firar i vanlig ordning, förmiddagen efter tävlingen:
" Jag håller på att tvätta nu, måste skynda mig för jag ska iväg och jobba…"

På frågan om det var denna mängd med guldmedaljer som Mats tänkte på då han började sin karriär svarar han:
" Nej, det trodde jag aldrig. I våras då det blev klart att årets serie avslutades den 13:e oktober så visste jag att det skulle bli en lång säsong. Det avgjordes inte under första tävlingen. Man vinner inte alltid på att vara snabbast i enskilda heat.
Jag vill tacka Helena, Micke min mek, Anders och alla sponsorer som gjort detta möjligt. Jättetack för alla gratulationer i såväl gästbok som SMS. Nu bygger vi i ordning cykeln till Gotland. Jag kommer att åka på en 250F och hoppas ge Everts en rejäl match."

/sverigecross.com/mats

Elin Mann återigen SM vinnare i MX GirlsElin Mann
I helgen avgjordes årets SM på Svampabanan i Tomelilla och jag kammade hem mitt fjärde SM guld! Det känns helt underbart att kunna fortsätta titulera sig som Svensk Mästarinna!

Jag skulle vilja börja med att tacka alla som har stöttat mig under året. STORT TACK till min pojkvän Toni Dahl, min familj inklusive mormor och Bruno, familjen Dahl, Anders "Målarn" Augustsson, KTM Scandinavia , Duells , Pirelli , Castrol , Red Bull , Lindroths Maskinservice , Torp Köpcentrum , Snow Slush , Röhnisch , Art of Make up School , KCR Racing , HG Stickers , Månsson Racing Suspension , EVS , Magnus Motor Works , Aktivitus , Wicked.se , Fairing , Autosmart , GB glass , Under Armour och Midez Media .

Svampabanan bjöd på härligt väder och spännande heat. Det kom mycket publik och arrangören skötte sig exemplariskt. Jag hade snabbaste tid på träningen. På tidskvalet satte jag 1:56.905 på andra varvet. Jag åkte in i depån en stund och sedan satsade jag på ett till snabbt varv och sänkte tiden till 1:56.126. Min tid var drygt 2,8 sekunder snabbare än Emelie Karlsson som hade näst bästa tid.

I första heatet ställde sig Sandra Adriansson brevid mig på grinden. När grinden föll vinglade hon in i mig så jag var inget vidare bra med i starten. Jag gjorde inga chansningar utan tog god tid på mig vid omkörningarna. På sjunde varvet gick jag upp i ledningen och vann heatet.

Inför sista heatet hade jag 23 poängs ledning och behövde i princip bara ta mig i mål på poängplats för att säkra guldet. Åter igen ställde sig Sandra brevid mig på grinden. När starten gick blev jag trängd av henne igen och i andra kurvan försökte hon köra ner mig. Resten av heatet fokuserade jag på att inte göra några misstag. Jag körde lugnt och fint in som trea och kammade hem guldet. Sandra gjorde en ordentlig krash och bröt heatet. Detta gjorde att jag vann SM serien med hela 38 poäng och Sofia Sjöberg tog hem silvret.

/elinmann.se

Tom Söderström
Starten på dagen kunde varit bättre, vaknade magsjuk. Hade fått i sig något som inte var bra.

Heat 1: Var 3:a på grinden. Kom ut 16:e i starten och började ta placering för placering. Kändes inte helt ok i kroppen, krafterna tog slut fort. Kom till slut 4:a i mål.

Mellan heaten var det bara att trycka in mat, mat, mat.

Heat 2: Fick en bättre start denna gång 4:a ut. Fredrik Aulisether var "out standing" även detta heat och stack iväg och hade ett eget race. Den mannen kommer Tom sakna nästa säsong då han sagt att han lägger av med körningen. Efter 16 varv blev Tom 2:a och var väldigt nöjd med detta efter denna tuffa dag. Alla grejer gick kanon.

Ett STORT Grattis till "Prinsen" Filip Thuresson till totalsegern i SM. Mats "Kungen" Nilsson visade att gammal och vis "still going strong". GRATTIS GUBBE! Dagens "Drottning" blev Elin Mann som tog hem totalsegern i MX Girl, Härligt jobbat Elin, Grattis.

Tom stannar i Skåne och tränar i veckan och sover säkert gott när detta skrivs.

/tom-mx.com

Johan Carlsson
För Västeråskillen Johan Carlsson så blev det en rafflande upplösning på årets MX1-SM på Svampabanan i Tomelilla. Inför den sjätte och sista deltävlingen låg Johan trea, 10 poäng bakom tvåan i tabellen. Efter det första heatet låg han istället fyra efter att endast klarat en 13: e plats efter ett fall. I det sista heatet så visade Johan både styrka och fart när han gick ut och vann heatet och säkrade silvret.
– Jag har haft ganska så mycket dåliga heat i årets SM-serie, och besvärats rejält av min skadade axel. Därför känns det riktigt skönt att avsluta den på ett bra sätt och jag är glad och stolt över att sluta tvåa till sist, säger en glad Johan.

Förutsättningarna var perfekta under söndagen, och banan var i ett bra skick efter lite regn natten mot söndagen. Det vackra höstvädret bidrog till att knappt 3 000 åskådare fanns på plats när medaljerna skulle fördelas. Johan som gjorde sin första säsong i MX1-klassen hade efter en tuff säsong siktet inställt på silvret, men det skulle inte bli lätt även om det började mycket bra.
– Banan var ovanligt fin tycker jag vilket vi kan tacka det fina vädret för antar jag. Den var slät på vissa ställen vilket gjorde att det gick väldigt fort, och man fick upp mycket fart man tog med sig in i gropigare partier. Det var därför ganska så jobbigt, men roligt att köra. I tidskvalet så fick jag till ett riktigt bra varv, men inget sensationellt på något sätt. Det visade sig räcka till den snabbaste tiden så fram dit var ju allt perfekt, berättar Johan.

Starten på det första heatet började också bra, med ett skapligt utsläpp och en placering runt topp tio mot kurva ett. Sedan följde ett par kaotiska kurvor där Johan blev påkörd av en förare som väjde för en startkrasch, samt själv tvingades väja för andra förare. På grund av detta byttes hans fina start mot en plats i kön runt 30: e plats. Johan satsade allt på att så fort som möjligt ta sig uppåt i fältet, och passerade den ena konkurrenten efter den andra tills han låg femma.
– Jag la mig i en kurva som gick så sakta så jag knappt hade styrfart. Eftersom det var väldigt tätt tidsmässigt så tappade jag massor av placeringar som jag inte hann ta igen. Jag slutade på 13: e plats och var plötsligt fyra istället i tabellen, suckar Johan.

Inför heat två så var Johan nervös och kände en stark press att göra ett riktigt bra heat. Han gick ut till heatet en smula spänd, men samtidigt väldigt laddad och motiverad.
– Jag gjorde en jättebra start och var trea i första kurvan, men var snabbt tvåa bakom Kalle Karlsson. På det andra varvet så tog jag ledningen och sedan höll jag den hela vägen in i mål. Jag hade Mats Nilsson bakom mig större delen av heatet, så jag kunde aldrig slappna av. Med två varv kvar så ökade han och var riktigt nära, men jag hade också lite mer att ge och kunde svara och få tillbaka en lucka. Mats är en otroligt tuff motståndare att ha bakom sig, och jag är därför extra nöjd att jag vann heatet. Jag vill dessutom gratulera honom till guldet som är välförtjänt, summer Johan dagen.

Johan vill sända ett stort tack till alla som hjälpt honom till den här framgången såsom samarbetspartners, teamet, mekanikern samt ett speciellt tack till familjen med pappa Mats i spetsen som är en otroligt viktig kugge i verksamheten.

/johancarlsson.com

Max Nyberg
Idag söndag den 12 oktober 2008 så avgjordes den sista deltävlingen i årets motocross-SM. Enköpingskillen Max Nyberg fanns naturligtvis på plats i Tomelilla med sin Monsterkittade Honda 450, för att utöka poängskörden i hans bästa säsong hittills i karriären. Svampabanan var i utsökt skick och det bjöds på vackert höstväder över de cirka 3 000 åskådarna. Tävlingen blev ytterst utmanande för Max som var inblandad i två startkrascher och fick inleda båda heaten som siste man.
– Ibland har man marginalerna på sin sida och ibland inte. Idag hade jag dem verkligen emot mig, men jag kämpade på genom båda heaten och är nöjd med min insats berättar Max.

Banan hos Tomelilla MK höll sig bra hela dagen, och trots lite regn dagen innan så dammade det till och med mot slutet av dagen. Max gillar banan och visade i ett mycket jämt tidskval att han hade fart för att slåss om en placering i toppen genom att bli sexa.
– Jag är hyfsat nöjd med det varv jag satte, jag tycker det gick helt okej, kommenterade han sin egen insats.

Att göra en bra start är väldigt viktigt i en sport som motocross, men inte helt enkelt då de andra 39 förarna bakom grinden är lika medvetna om det som Max. Från det att grinden faller till de 40 dånande motorcyklarna far genom första kurvan så gäller det att genom skicklighet, snabba reaktionsförmåga och en smula tur skaffa sig ett så gynnsamt läge som möjligt. I nästan alla starter så brukar en eller flera förare falla, och har man riktig otur kan man drabbas av det i båda heaten. Max hade riktig otur denna dag.
– I det första heatet så krokade jag ihop med någon på en Yamaha, och i det andra heatet så kraschade jag ihop med Stefan Granqvist tror jag. Jag var med andra ord sist iväg i båda starterna så jag hade lite jobb att göra. Jag körde dock på bra och hade inga problem med orken, och jag hade ett par ställen på banan där jag gjorde de flesta av mina omkörningar. I det första heatet så kom jag till 16: e platsen, och i det andra hann jag bli 15: e innan heatet var slut. Jag är nöjd med hur jag körde eftersom jag kört om väldigt många i båda heaten, men självklart så hade jag hoppats placera mig bättre än 16: e och 15: e när jag vaknade i morse, konstaterar Max.

Om årets sista SM blev lite av en antiklimax så är säsongen i sin helhet ändå väldigt stabil och framgångsrik. Max målsättning var att sluta topp tio i SM, facit blev en åttondeplats när dammet lagt sig vilket är en markant förbättring jämfört med 2007. Max kan dessutom titulera sig svensk mästare i Speedcross-SM vilket var en fjäder i hatten för talangen från Göta MS. Lägg till poäng i MX3-VM och ett wildcard till MX1-VM i Uddevalla så förstår ni att han är ganska så nöjd.
– Jag är jätteglad över säsongen i sin helhet och jag vill ge ett stort tack till alla sponsorer, min mekaniker Peter Haglund samt familjen. Nu ska jag ta det lite lugnare ett tag med lätt träning och lite vila, men snart så börjar jag hårdträningen inför nästa säsong, avslutar Max

/maxnyberg.com

ProRacing Kim Lindström, Rasmus Sjöberg, Filippa Jonasson
Tyvärr missade Kim medalj pga diskuterad svart flagg.
Nu är det så att beslutet var rätt hur fel det än känns.
Kim blir av tryckt i start svängen pga start krasch och hamnar utanför banan,där ligger en sand hög som Kim måste gasa på över för att han inte skall ramla,det gör att Kim inte kör ut till höger i banan igen utan fortsätter rakt fram.Kim kommer ut på banan på ungefär samma placering som han var på innan han hamna utan för. pga den j…a sand högen.Så var medaljen borta (nästan)
I andra heatet gjorde Kim en bra start ca 3a men i andra start svängen klipper Kalle Karlsson Kims fram hjul så han nästan ramlar,Kim ligger nu ca 12a men kör bra och är uppe som 4a (tror jag) och skall köra om Kalle,Kalle laddar och klipper Kims fram hjul så han faller,varför detta händer vet ingen.Men Kalle hade kanske en anledning men det vet han bara skälv.Nu slutar Kim 6a och det blev ingen medalj alls.

Kim har haft en lysande säsong så denna avslutning var inte Kim värd.

Det som däremot var mycket roligt var Rasmus avslutning i andra heatet då han kör upp sig från 19e till 4a och skall passera 3an,men då vill inte bak bromsen vara med längre så han slutar 5a i mål.Rasmus hade dessutom snabbaste varv tider av alla.Denna avslutning var Rasmus absolut värd.

Där ser du Rasmus får du bara ihop din körning så kan det gå hur långt som helst T.

Filippa hade även hon sin bästa avslutning 6a i båda heaten var riktigt bra.Han hade dessutom fajter med dom allra bästa om ännu bättre placeringar.

Filippa är en otroligt tuff tjej och hennes körning har bara blivit säkrare och bättre ju längre året har gått.Hon är och så en av mina största idoler utan tvekan.
Fixar hon vintern med allt det innebär med tuff träning så kan hon bli hur bra som helst.

/proracing.se{mosimage}

Tack till husqvarna jensen för foto

/Tomas, mxstar crew

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top