En ny stjärna i MX-girls

Amanda Bergkvist

På grund av att jag felaktigt skrev norskan Katrine Rye Holmboe som totalttrea i vårsatsningen i Veinge, när det egentligen var Amanda Bergkvist, fick jag kontakt med denna unga lovande tjej.

Amanda Bergkvist är 13 år gammal och har av SVEMO fått dispens att i år tävla med juniorlicens för att kunna köra en full SM serie i MX-Girls.

Kul att du fått dispens att köra SM, vad har du för känsla inför din första säsong?

Det känns jättekul och jag ser verkligen fram emot det!  

Har du några målsättningar med första säsongen?
Jag vill helt enkelt köra fortare än jag någonsin gjort. Första året blir till delar att träna på att köra SM. Jag har ju gått upp från 85cc till stor hoj detta år så jag tror att farten kommer att öka efterhand. Bara köra dit och köra så bra jag kan och visa att jag också har något att säga till om i toppen.

Hur har din karriär sett ut hittills?
Jag började köra år 2007 och körde i 85 Guldhjälm fram till år 2010 då jag gick upp till 85 ungdom. Så det är först i år som jag gått upp till stor hoj och får börja tävla primärt mot tjejer. Förra året så provade jag även på att köra ett par USM-tävlingar vilket var himla skoj. Skall jag nämna några placeringar så slutade jag som total 7:a (av 64 förare) i MX-champ (distriktsmästerskapen) och jag vann även en deltävling i Danska mästerskapet (pigeklassen i Roskilde) där jag slog såväl den regerande Danska mästarinnan som den bästa norska 85-föraren. 2011 har jag hunnit med 2 tävlingar, Danska mästerskapet i Slagelse där jag kom 3:a i dameklassen samt Vårsatsningen i Veinge där jag också slutade på en 3:e plats i MX-girls.  

Vad har du för långsiktiga mål?
Nästa år siktar jag på pallplats i SM. På lite längre sikt är det VM såklart. Vinna allt som går att vinna. Jag vill också köra med killarna, inte bara tjej tävlingar

Vilket märke kör du och har du hjälp från någon speciell?
Jag kör en KTM 125cc och får hjälp av J.E motorsports och ingår i ett SM-tjej team som heter J.E MX racing girls. Några andra som hjälper mig är PSE-parts och Svenska Foder. Sedan ingår jag i ett tränings team som heter Motocross training academy (Mta) där vi tränar organiserat ganska ofta tillsammans med ”coach”. Jag kör för klubben Limhamns Mk. Som för de flesta förare är det till stor del ekonomin som sätter begränsningar, alla som kan tänka sig att samarbeta med mig är jättevälkomna att höra av sig.

Länk: www.amandamx.se

amandabergkvist

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

senaste artiklar
Twitter
Login
Scroll to Top