måndag, 02 juli 2007 22:35

Bra svenska insatser på motocross VM i Uddevalla

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

cairoli_uddevallaDet var mycket snack veckan innan VM i Uddevalla angående uttagning av de svenskar som skulle få vara med och kvala till söndagens finaler. I den stora klassen MX1 i VM är det bara 40 personer som får vara med och kvala om 30 st platser i finalen och det var lite otydligt hur många platser svemo och Sverige hade till sitt förfogande. Med Bodin och Edberg skadade och alltså inte aktuella för VM start, fanns det fortfarande en del förare att välja mellan för svemo. I den första uttagningen plockade man ut Björn Andersson och Jonas Algotsson, här blev det en del diskussioner på nätet att exempelvis inte Kalle Karlsson blev uttagen. På torsdagen stod det dock klart att Sverige hade ytterligare platser till sitt förfogande och mycket riktig fanns då årets SM ledare Kalle med i startlistan, tillsammans med Magnus Lindfors. Även Jonny Lindhe var klar via sitt VM team, men en som fick stå över MX1 var Mackan Norlén, enligt rykten har han inte längre någon säker plats i VM, troligen på grund av FIM.  


I MX2 var det minde snack om uttagningen och här fick också fler svenskar chansen, Tom Söderström, Andreas Hultman, Filip Thuresson, Rickard Sandberg, Fredrik Karlsson, Toni Dahl, Jonathan Dahlgren, Niklas Olsson och även Mackan Norlén som istället för MX1, åkte för sitt team här.  

Lördagens andra kvalheat i MX2 var nog ett av de mer spännande i svensk synvinkel på länge. Unge Yamaha föraren Tom Söderström gjorde en fantastisk insats och lyckades i sitt första VM framträdande någonsin kvala in till final på en 9:e plats. Efter honom på en 12:e plats gjorde ytterligare en svensk en kanon insats, Rickard Sandberg satsade allt och lyckades i de sista kurvorna ta sig förbi och upp på den sista kval platsen. Även Fredrik Karlsson tog sig till final via tidskval i sista chansen, han tog den sista platsen med 30 tiondelars marginal.  

I MX1 gjorde Kalle Karlsson efter kaxiga media uttalanden i veckan vad han lovat, han tog sig som ända svensk vidare till final. Övriga svenskar hade en mindre lyckad kvaldag, visserligen var Jonny Linde andra reserv, men brukar i vanliga fall vara med i huvud tävlingen. Björn Andesson utgick redan efter första träningen med sviter från en knäskada under senaste SM deltävlingen i Västerås. Jonas Algotson och Magnus Lindfors hade båda ett par sekunder upp till final plats.  

Under finaldagen måste man absolut säga att det var MX2 som var den stora behållningen, i MX1 så vurpade Kalle i första heatet och valde att bryta, i andra heatet var han visserligen omkull igen men lyckades nästan ta VM poäng via en 21:a plats. I första MX2 heatet gjorde Tom Söderström en strålande insats och lyckades till och med hålla förra årets världsmästare Christophe Pourcel bakom sig i 7 varv, men det tog på krafterna och Tom tappade några platser på slutet, men slutade på 18:e plats och tog 3 VM poäng. Rickard Sandberg slutade på 24:e plats och Fredrik Karlsson på 26:e. I andra heatet var det jobbigare för svenskarna, Tom gick över styret och slog sig illa i magen, Rickard gick omkull och fick inte igång hojen. Fredrik Karlsson tog sig dock i mål på en 22:a plats.

För vår just nu bästa tjej förare gick det på hemmabanan inte riktigt som planerat, Elin Mann gjorde i första heatet en bra start men efter halva varvet gick hon omkull och slog axel ur led. Bland våra övriga svenska tjejer gjorde Marie Romlin som slutade på en 5:e plats och Sandra Adriansson på 6:e stabila insatser. Övriga svenska tjejer slutade: 10. Sofia Sjöberg, 12. Jessica Jönsson, 21. Emelie Karlsson.

Grym insats av unga Tom Söderström, nu har han visat upp sig för de stora teamen i de stora sammanhangen. Bra jobbat av Kalle att kvala in till finalerna, är han kanske material för lag VM? Imponerande att titta på Antonio Cairoli, vilken uppkörning i första heatet, jag tror personligen att han kommer att åka ifrån Ryan Villopoto i lag VM.

Fler bilder under menyn media - bilder
Bildreportage med en hel del humor från Transworldmotocross.com , klicka på "Monday kickstart"
Samtliga resultat på www.motocrossmx1.com
Video samandrag från Uddevalla
Båda MX2 heaten som torrent

Kalle Karlssons hemsida
Rickard Sandbergs hemsida

Jonny Lindhes hemsida
Mackan Norléns hemsida

Tävla med mxstar.se

Tävla med mxstar.se

   

 

/Tomas, mxstar crew

Uddevalla VM
Uddevalla VM
VM Uddevalla
VM Uddevalla
VM Uddevalla
VM Uddevalla
VM Uddevalla
VM Uddevalla
 
 
Läs 7295 gånger Senast ändrad tisdag, 03 juli 2007 00:32

Lämna en kommentar

(*) Kontrollera att du skriver in obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

 

HEJ

Nu gör vi något kul av det här, för kul är verkligen ett ord man ska leta efter i sin tillvaro. Jag ska göra allt jag kan för att dela med mig av intressant information, som förhoppningsvis gör er dag lite roligare. Det finns alltid utrymme för hjälp, så dela gärna med er om ni har intressant information.

Nyhetsbrev

Se till att inte missa något kul som händer på MXStar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.